Jag har ju lagat en hel del ny mat den senaste tiden i och med att vi nästintill enbart kör vegetariska/plantbaserade (veganska) rätter hemma nu. För att bli bra på en rätt krävs ofta att man gör den några gånger. Då Aleks inte kommer ihåg vad han ätit den senaste tiden(!!) och kan därav inte redogöra vilka rätter han vill äta igen har vi tillsammans med våra grannar Steffi och Yosef börjat köra betygsättning på våra maträtter för att se om vi ska göra om den eller inte i framtiden. Hets på hög nivå med andra ord, men väldigt bra! 🙂
Får en rätt mellan 0-3 poäng då gör vi aldrig om den igen. Får rätten en 4-5a så funkar det att äta rätten i brist på annat. Man blir mätt helt enkelt. Poäng mellan 6-10 då är det gott och rätten kan lagas på regelbunden basis. En 10 är i princip omöjlig att få enligt vårt poängsystem – det är en michelinrätt.
Den här svamprisotton har fått en 7a från både Aleks och mig, dvs den kommer att göras vid fler tillfällen. Den är även enkel att laga och enkel för små barn att äta i och med att riset är krämigt. Rätten är veganvänlig.
Ingredienser 4 portioner:
- 1 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 9 dl svampbuljong
- olivolja till stekning
- 3 dl carnaroli- eller arborioris
- 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 250 g champinjoner
- 3 msk smör (mjölkfritt alternativ)
- 2 dl riven parmesanost eller vegansk ost
- salt och nymalen svartpeppar
- ruccola till garnering