Det finns många fördelar med att i förväg planera vad som ska lagas under veckan (slipper fatta beslut om vad som ska handlas, leta recept, effektivisera etc) men en annan väldigt viktig fördel är att man inte behöver slänga så mycket mat. Tidigare köpte jag allt som “kanske” kunde vara bra att ha hemma och som man “eventuellt” skulle kunna laga något av, men allt för ofta handlade man då för mycket och fick slänga stora mängder. Aleks är vittne till detta då vi en gång fyllde hela kylskåpet med frukt för att vi köpt en juicepress… antagligen var jag så exalterad att jag glömde att fundera på när all denna frukt skulle pressas och vem som skulle dricka den… Aleks är ju som sagt i Oslo under veckorna!! 🙂 Nu lagar jag alltså det som jag planerat sen tidigare och då går all mat åt! 🙂
Som ni känner till så gillar jag snabblagade och nyttiga recept… här kommer ytterligare ett och även detta LCHF.
För 4 portioner:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
i msk olivolja
1 msk riven ingefära
1 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl grädde
200 g lax
200 g torskfilé
1 broccolistånd
100 g skalade räkor
150 g sockerärtor
1 1/2 dl frysta ärtor
salt och svartpeppar
2 salladslökar
1 dl hackad körvel
Gör så här:
Finhacka vitlök, chili och schalottenlök, riv ingefära och bryn i kastrull med olja i någon minut.
Häll på vatten, fond och grädde och låt koka 5 min.
Skär fisken i lagom stora bitar (se till att fisken tinat). Skär broccolin i buketter.
Lägg i fisk, broccoli och salladslök och låt sjuda i 3 min. Tillsätt sedan räkor, sockerärtor och ärtor. Se till att allt blir varmt. Smaka av med salt och peppar. Strimla sallandslöken och strö över grytan. Granera med färsk körvel (eller som jag med torkad).
Kontakt: Linda.a.t.norden@gmail.com
Instagram:Linda.lillatorg.nu