Blev taggad i ett inlägg för en lågkalori cheesecake från sajten Reps4morgan av min käre Aleks för någon dag sedan. Tog piken på allvar och gjorde kakan som en liten överraskning. Jag har ju tidigare lagt ut ett riktigt bra recept på en cheesecake som du för övrigt kan hitta HÄR, men nedan recept är betydligt nyttigare. Enligt ursprungskällan och författaren Anton av Reps4morgan så ser näringsintaget ut följande:
Vanlig Cheesecake
Per bit:
- 903 kcal
- 20,2 g Protein
- 48,7 g kolhydrater
- 70,1 g Fett
Denna:
Per bit:
- 243 kcal
- 14,6 g Protein
- 18,1 g kolhydrater
- 12,9 Fett
Cheesecaken är riktigt god. Dock rekommenderar jag att låta den stå inne några timmar i kylskåpet innan den äts. Vi testade första biten innan den hunnit kylas ner ordentligt. Så lite framförhållning behövs om ni ska baka kakan:-) Här kommer receptet:
Ingredienser:
Botten
- 90 g Digestive kex
- 35 g Smör
Fyllning
- 600 g Philadelphia Light, 3%, rumstemperatur
- 18g sötningsmedel
- 1 Lemon (1 matsked av citronjuicen)
- 3 ägg
- 3 matskedars majsstärkelse (22g)
- 1 tesked vaniljpulver
- 250 g kvarg, 10% (150 g fyllning och 100 g för topping)
Gör så här:
Botten
- Sätt på ugnen på 175 °C.
- Smula och finfördela digestive kexen i en matberedare.
- Smält smöret och mixa med kexen.
- Tryck ut smeten i en form (mellan 20-24 cm i diameter). Sätt in den i ugnen i 10 min.
- Ta ut den och låt den stå, medan du förbereder fyllningen.
Fyllning
- Öka värmen till 220 °C
- Mixa Philadelphia tills den är mjuk.
- Mixa i sötningsmedel och majsstärkelsen.
- Lägg i vaniljpulver och citronjuice.
- Lägg i äggen och slutligen kvargen. Mixa.
- Lägg över fyllningen på botten.
- Ställ in i ugnen 10 minutes.
- Sänk temperaturen till 90 och låt stå i ytterligare 25 minuter.
- Stäng nu av ugnen och låt kakan stå i 2 timmar.
- Häll över resterande kvarg på kakan och lägg på bär av egen smak, tex blåbär.
- Ställ in i kylskåpet i 4 timmar eller över natten för bästa resultat.
Missa inte att följa min man Aleksjj för inspiration och guidning gällande herrstil.
Foto: Linda Nordén