Var hos syrran i helgen för att fotografera hennes hästar och de vackra rapsfälten. Syrran och hennes man och barn bor helt underbart ute på landet med stora fält så lång ögat når! Tyvärr började det ösregna precis när vi var på plats för att börja vår fotosession. De få bilder vi hann ta blev pga detta lite gråa och trista så vi ska försöka igen en annan dag! Aleks och jag blev istället omhändertagna med fisksoppa och rabarberpaj som syrran och hennes man lagat. Det var helt färska rabarber odlade i trädgården. Syrran tyckte att jag borde köpa en tomatplanta (hon har nyligen skaffat en själv), med teorin att jag kanske tycker det är roligare att ta hand om tomater än vanliga växter… (hon hade kaktusarna i åtanke !?) Ja, vi får se… dock försökte jag ju ta hand om några krukor med kryddor för ett tag sen och det gick faktiskt inte bättre det! Tror helt enkelt att det inte är min grej ännu:-)
Fisksoppa á la Peter, med stänk av Ernst!
Ingredienser: ca 45 min, för 4 pers
200 g Laxfilé
200 g Torskfilé
0.5 st Purjolök
1 st Gul lök
1 st Morötter
100 g Stjälkselleri
3.5 msk Olivolja
3 st klyftor Vitlök Färsk
3 dl Matlagningsvin Vitt
3 dl Vispgrädde
2 msk Tomatpuré
0.5 g Saffran
1.5 msk Hummerfond Buljong
0.5 L Vatten
0.5 dl Timjan – färsk
0.5 dl Basilika – färsk
1 krm Chilipulver
950 g Musslor Färska
200 g Räkor Fryst
Gör så här:
Skär fiskfiléerna i cirka bitar. Skölj av och strimla det vita på purjolöken. Hacka löken och moroten och skär 2 selleristjälkar i fina bitar. Fräs allt utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken. Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, vatten, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter.
Skölj och borsta musslorna noga. (Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig). Lägg dem i grytan.
Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
Ta av grytan och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter innan du serverar den.
Rabarberpaj á la syrran, med färska rabarber från hennes odling!
Rabarber
1dl vetemjöl
1dl socker
2dl havregryn
75g smör (smält)
Tillbehör:
vaniljsås
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva rabarber och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda sen mjöl socker och havregryn. Smält smöret och blanda i. Lägg sedan smeten över rabarberna. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min eller tills rabarberns börjar bubbla upp.