Det har varit riktigt hektiskt varje kväll efter jobbet den här veckan med ALN, bloggmöte och styrelsemöte! Känner att jag inte riktigt har haft tid att koppla av. Innan styrelsemötet ikväll lagade jag i alla fall en riktigt god köttfärspaj. Detta är ett av mina favoritrecept. Varje vecka göra ett matschema, dvs ett schema över vad jag ska laga för mat i veckan. Hela tanken med detta är att effektivisera tiden och slippa fatta beslut om vad som ska handlas eller inte handlas. Ibland kan det vara svårt att komma på något att laga… ja ni vet säkert vad jag pratar om. Dessutom håller jag på att ta fram 14 recept som är snabblagade, nyttiga och riktigt goda. Dessa ska jag sedan lära mig utantill så att det inte blir så att man alltid lagar det gamla vanliga. Därmed testar jag för tillfället massor av olika recept för att se om de platsar i min receptbok.
Recept: Köttfärspaj
4 portioner
Pajbotten
3 dl vetemjöl
75 g smör
75 g kesella kvarg
salt
2 msk kallt vatten
Fyllning
3 hg nötfärs
2 hg skivade champinjoner
1 hg purjolök
1 liten gul lök (finhackad)
1 dl chilisås (tex heinz)
2 tsk torkad oregano
salt och peppar
chilliflakes
smör att steka i (alt olja)
Topping
150 g riven ost (lagrad)
3 ägg
2 dl gräddmjölk
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta sedan samman pajdegen och tryck ut den i en pajform. Ställ den först i frysen 10 min innan du förgräddar pajskalet i ca 10 min.
Fräs löken i lite smör. Häll sedan i svamp och stek tills svampen fått lite färg. Tillsätt köttfärsen och stek tills den blivit smulig och fått färg. Lägg i purjolöken. Tillsätt sedan chillisås och kryddor. Puttra ca 5 min och låt sedan fyllningen svalna.
Lägg fyllningen i pajskalet och strö över ost. Vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt och peppar. Häll över fyllningen och grädda pajen i ca 30 min. Servera med sallad.
Kontakt: Linda.a.t.norden@gmail.com
Instagram: Linda.lillatorg.nu