Gjorde en riktigt trevlig variant av en Cesar sallad häromdagen till middag. Kruxet är ju att få till en riktigt saftig kycklingen. Följ receptet nedan så får du aldrig igen en torr kycklingfilé:-)
Ingredienser 4 portioner:
Kycklingen:
4 st kycklingfiléer
1 tsk Dijonsenap
1 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyft
1 tsk svartpeppar
1 msk salladskrydda eller örtsalt
3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
(om ni har en annan kryddblandning som ni föredrar är det bara att använda den istället)
Dressing (ca 5 dl)
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 msk sardellkräm (tub)
3 dl rapsolja
½ dl finriven parmesanost
salt & peppar
vatten
Salladen/övriga tillbehör efter egen smak
4 Ägg
2 paket bacon
En påse krutonger
2 tomater
En burk parmesan
Avokado
Hasselnötter
Romansallad
Kycklingen: Nyckeln är att först steka filén på hög värme och sedan grilla direkt i ugnen. Börja med att värm ugnen till 250° och se till att den är riktigt het innan du sätter in kycklingen. Blanda ihop marinaden och ställ åt sidan. Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Hetta upp matolja i en stekpanna, stek filéerna på hög värme, ca 4-5 min på varje sida. Lägg filéerna i en ugnsform, häll över marinaden och ta genast in i mitten av ugnen, sänk värmen till 200°. Efter 17-20 min tar du ut dem (tiden kan variera beroende på hur tjocka filéer du har) och täcker genast med folie, låt vila i 15 min. Skär sedan i diagonala skivor, häll över skyn från ungsformen.
Dressing: Använd mixerstav i en tillbringare. Lägg i äggulorna, sardellkrämen, vitlöken, senapen, vitvinsvinägern & citron. Mixa alltihopa slätt. Mät upp rapsoljan och tillsätt den samtidigt som du fortsätter mixa. Tillsätt parmesan. Byt ut mix-munstycket mot vispen. Det ska bli en tjockare vit kräm, likt majonäs. Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare. Smaka av med salt & peppar.
Salladen/övriga tillbehör
Koka ägg, stek upp baconen så den blir krispig. Smula sedan över salladen. lägg upp övriga tillbehör och servera med kyckling och dressing.