Fredagskvällens middag blev lax teriyaki och wokade grönsaker, med cheescake till efterrätt. Lax teriyaki är en mycket enkel och snabb måltid att laga. Personligen älskar jag lax teriyaki (speciellt den på lunchen på Koi på Lillatorg). Igår beslöt jag mig alltså för att laga det hemma till Aleks och mig. Antigen kan man köpa den såsen färdig i affären eller gör man allt från scratch! Igår räckte tiden inte till att göra såsen från scratch, så det fick bli på burk, men det var hur gott som helst ändå! Dock gillar jag inte att äta färdigfabrikerad mat, men ibland får det bli så.
Ingredienser:
4 laxfilébitar
2 dl teriyakisås
Wok:
1-2 morötter
1/4 vitkål
1/3 purjolök
1 zuccini
1 vitlöksklyfta
sesamolja
salt och peppar
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Lägg sedan laxen i en smord ugnsform. Häll över rikligt med teriyakisås på laxbitarna (gärna runt om laxen med spara dock lite till woken). Baka laxen ca 20-25 minuter (om tinad). Ta ut laxen och häll över sesamfrön. Sätt in fisken ytterligare några minuter i ugnen.
Hacka/skär morötter, purjolök, vitkål och zuccini. Hetta upp stekpannan. Lägg i grönsakerna, resterande teriyakisås, lite sesamolja, salt och peppar efter smak. Pressa en vitlöksklyfta. Woka några minuter. Servera laxen med de wokade grönsaker.
Totalt ta det ca 30 min.
Till efterrätt gjorde jag en cheescake. Receptet har jag fått från min kära vän Dajana!
Ingredienser (8-10 bitar)
15 st digestivekex
125 g smör
Fyllning:
400 g philadelphia (orginal)
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 liter blandade bär (hallon, blåbär, jordgubbe)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 g. Mixa sedan kexen i en matberedare, smält smöret och mixa med kexen. Trygg ut blandningen i en form (ca 22 cm i diameter). Grädda sedan i ca 10 min.
Vispa ägg och socker tills du får en fluffig smet. Rör osten mjuk och blanda sedan ihop den med äggblandningen och vaniljsockret. Häll blandningen i formen och grädda i ytterligare ca 15 min. Kakan ska fortfarande vara dallrig när du tar ut den. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen. Dekorera med bär strax innan servering.