Jag och A beslutade att vi skulle laga mat tillsammans, vilket är första gången ever!! Det kanske låter lite underligt att vi aldrig lagat mat tillsammans tidigare, men det finns en mycket förklarlig anledning. Eftersom A jobbar på projekt i Oslo har vi enbart helgerna tillsammans och då brukar vi passa på att gå ut att äta på restaurang alternativt beställa hem mat. Så detta var alltså ett stort ögonblick för oss:-)
Vi ville därmed inte heller ge oss på något allt för avancerat utan det blev följande trerätters:
1. Avokado med Skagenröra
Recept
2 msk majonäs
3 msk gräddfil
100 g skalade räkor
2 msk rödlök
2 avokados
2 msk dill
100 g löjrom
4skivor citroner
Gör så här:
Blanda majonnäs, gräddfil, grovt hackade räkor och rödlök.
Dela avokadon på mitten och ta ur kärnan.
Fördela räkmajonnäsen i avokadon. Toppa med rom och garnera med dill och citron.
2. Fläskfilé med potatisgratäng och sallad
Recept
Fläskfilé:
600 g fläskfilé
Salt och nymalen peppar
Rapsolja och smör att steka i
Potatisgratäng:
3 medelstora potatisar
10 g smör
1 lök
2 vitlöksklyftor
150 g Philadelphia Classic Naturell
2 dl mellanmjölk
25 g cheddar
salt och nymald svartpeppar
Sallad:
Mixsallad
Cocktaitomater
Gurka
Melon
Fetaost med kryddor
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form.
Skiva löken tunt. Hetta upp smöret i en kastrull och fräs löken på svag värme. Pressa i vitlöken. Tillsätt Philadelphia-osten och mjölken och fortsätt att värma tills blandningen har smält (men passa så att det inte kokar). Skiva potatisarnatunt. Lägg hälften av potatisskivorna i formen och häll över hälften av Philadelphia-såsen. Lägg i resten av potatisen och häll över all kvarvarande Philadelphia-sås.
Krydda med salt och nymald svartpeppar.
Riv osten fint. Strö över osten och ugnsbaka 1-1,5 timmar tills gratängen är gyllenbrun och potatisen mjuknat.
Täck med folie efter 30 minuter för att förhindra att gratängen bränner vid.
När ca 30 min återstår av potatisgratängen:
Putsa fläskfilén fri från hinnor och fett. Skiva 2,5-3 cm tjocka skivor och salta och peppra
Stek på medelvärme i rapsolja och en klick smör, ca 2-3 minuter på sida.
Hacka gurka, tomat, melon och blanda i i en skål Häll över en del av oljan från fetaosten.
3. Pannacotta med hallon
Recept:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker (alt 1 vaniljstång)
1/2 dl socker
3 st gelatinblad
2 dl hallon
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt. Häll i vaniljsocker i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter
Ta av kastrullen från plattan. Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig.
Häll på smeten i glas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar. Dekorera med bär och gröna blad före servering.